Editorial

        Pasiunea pentru un iaz cu crapi koi poate părea neînsemnată la început, dar, încet încet, își face loc în viața noastră, deseori ajungând printre cele mai importante. Pornind pe acest drum, trebuie să ținem seama ca crapii koi sunt ființe complexe, foarte sensibile, care au nevoie de îngrijire și, mai ales, de un mediu adecvat.  
        Îngrijirea unui câine, a unei pisici sau a altui animal de companie poate fi dificilă doar referitor la hrănire și îngrijire, dar nu ne facem griji pentru mediul în care trăiesc. Ele aparțin mediului nostru terestru în care respirăm, trebuind doar să le apărăm de frig, de căldură sau de ploaie. Totul se schimbă în mediul acvatic. Totul este inversat. Cea mai importantă parte este jucată de mediul înconjurător, de apă, care este departe de a putea fi ușor de manipulat, deoarece există variabile importante care o pot transforma într-un mediu teribil de ostil pentru creșterea crapilor koi. Deși, aparent apa este doar apă, putem înțelege mai bine acest concept dacă luăm în considerare apa ca o băutură: nu ne-am gândi niciodată că bem apă potabilă sau contaminată cu substanțe chimice sau toxine. Dacă ne gândim la acest lucru, începem să înțelegem ceva despre importanța apei în gestionarea crapilor koi, vietăți care, desi sunt adaptate de-a lungul a sutelor de ani la condiții variabile, pot trăi totuși doar în anumite ape.  
         Astăzi, în România, obiceiul de a alege ca animal preferat crapul koi este încă destul de neobișnuit. Dar este foarte adevărat că pentru fiecare entuziast care își amenajează un iaz, după un început modest, se înregistrează o creștere rapidă a pretențiilor și, după primul pește roșu obișnuit, ajunge repede la dorința de a avea crapi koi japonezi. Da, pentru că există o mare diferență între adevăratul crap koi, născut și selectat în fermele japoneze importante și crapul colorat pe care îl găsim spre vânzare în petshopuri, chiar dacă aceștia nu sunt selecționați din părinți japonezi.
         Selecția este foarte importantă! De fapt, se vorbește despre varietăți care nu aparțin  anumitor rase. De la doi părinți Kohaku (tip de crap koi cu baza albă cu pete roșii) nu vin neapărat doar kohaku și, în orice caz, nu toți de înaltă calitate. Dintr-o selecție de mii de pui, doar 4 sau 5 vor fi crapi koi japonezi standard. Ceilalți vor fi sortați în întreaga lume pentru a satisface o piață mai puțin exigentă. Selecțiile riguroase cresc enorm valoarea acestor pești și concursurile de frumusețe contribuie la o comparație și o selecție suplimentară a frumuseții lor. Nu este dificil să găsești crapi koi cu costuri ridicate. Crapul koi de acest calibre nu poate fi aruncat într-un iaz fără a cunoaște valori esențiale ale apei, cum ar fi: amoniac, nitriți, fosfați, nitrați, Gh, Kh și Ph și trebuie să vă asigurați că aceste valori nu suferă oscilații periculoase.  
         Iazurile ajung astfel la un cost considerabil datorită echipamentului necesar; la urma urmei, nu vă puteți gândi sa aveți un Grigorescu acasă fără un mediu adecvat și o protecție potrivită împotriva posibilelor furturi. Astfel, apa sau mai bine zis toți parametrii săi au nevoie de un control constant pentru a obține cât mai mult posibil mediul ideal pentru crapii koi, pentru a-i menține sănătatea maximă necesară pentru a contracara diversele infecții care pot să apară.  
         Dacă tocmai v-ați împlinit dorința de a combina trioul infailibil al apei, plantelor și peștilor, este necesar să cunoașteți consecințele extrem de importante și fundamentală a noii dumneavoastră slăbiciuni, la care de multe ori nu există vindecare.  
         După finalizarea lucrărilor de construcție, la apusul soarelui, veți sta pe marginea noului dumneavostră iaz (poate cu un pahar de vin bun în mână) și acolo veți deveni conștient de un sentiment nou, neașteptat. Nu este vorba de pacea interioară și liniște, de acestea ai nevoie la o mănăstire budistă! Ceea ce veți simți este disconfortul și tulburarea pe care toți crescătorii de crapi koi le încearcă, odată ce ”colecția acvatică” este terminată. Sunteți supuși acum la efectul celor trei legi la care este supus inevitabil orice crescător de crapi koi.  
   Prima lege: Există întotdeauna un crap koi mai bun.  
         Da, știm bine, intenția inițială a fost să amenajăm un iaz care să ne însuflețească grădina, cu costuri reduse de întreținere și cu un minim de vietăți pentru care să ne îngrijorăm ... dar cei de la magazinul de crapi koi sunt atât de drăguți, dar nu atât de experți ... ne spun că filtrul cumpărat va fi capabil să facă față sarcinii. Persoanele cu iazuri sunt naturaliști pasionați și optimiști incurabili; iazul nu este așa cum trebuie să fie dacă crapii koi nu sunt hrăniți, dacă nu îi vedem venind la suprafață să mănânce. Din păcate, este foarte ușor, să obținem o apă supraîncărcată.  
         Iar peștii cresc rapid, foarte repede, ceea ce va conduce în mod natural la:   A doua lege: există întotdeauna un filtru mai bun.  
         La scurt timp după achiziționarea crapului koi care a fost introdus în iaz, ne dăm seama că populația nu pare fericită. Peștii koi sunt letargici, nu mănâncă și par a fi nefericiți. Dacă ați planificat bine viitorul, ați cumpărat deja un kit de testare a amoniacului și a nitriților. Din păcate, veți descoperi că valorile din iazul dumneavoastră sunt ridicate pentru ambele. Materialul introdus în filtrul construit pe vârful cascade nu poate să facă față. Amintiți-vă că există un răspuns pentru fiecare problemă de filtrare. Soluția este să puneți întrebări și să nu credeți niciodată în întregime răspunsurile pe care le-ați primit înainte de a verifica soluțiile recomandate. Găsiți alți pasionați de crapi koi și cereți-le sfatul. Nu fiți timid. Orice expert iubitor de crapi koi a supraviețuit deja problemei cu care vă confruntați acum. Soluția există.  
         Un avertisment înainte de a alege un filtru: nu credeți niciodată producătorul atunci când menționează ”capacitatea de lucru” a filtrului său. Pentru siguranța crapilor koi (care devin foarte rapid membri ai familiei), credeți doar jumătate și instalația va funcționa corespunzător. Obiectivul dumneavoastră în filtrare este expunerea fiecărei molecule de apă din iaz la bioconvertor cel puțin o dată pe oră, asigurându-vă că pompa este adecvată și că filtrul și țevile sunt capabile să gestioneze curgerea apei.  
    Oh! Prea multă apă? Pești cu creștere rapidă? Nu există spațiu pentru zambile sau nuferi?
    Tocmai ai intrat în conflict cu:   A treia lege: Nu există niciodată suficientă apă.  
         Aproape fiecare crescător de crapi koi pornește de la iazuri mici, gândindu-se că dimensiunile reduse sunt echivalente cu costuri reduse de întreținere. Din păcate, acest lucru nu este complet adevărat. Un iaz minimal va fi mai susceptibil la variații mari de temperatură și va fi supus reacțiilor catastrofale ale poluanților și altor reziduuri toxice. Mai ales când sunt populații mari de crapi koi. Orice pasionat de crapi koi, aproape fără excepție, îți va spune că, dacă ar fi gândit și evaluat corect totul în timpul proiectării și construirii iazului ar fi săpat cel puțin cu un metru cub mai mult. Proprietarul unui iaz este mereu dornic de litri în plus. Un volum mare oferă stabilitate și spațiu pentru pești și plante și, dacă iazul este construit bine, chiar și operațiunile de rutină sunt aproape de automenținere. Prin urmare, iazul realizat necesită întotdeauna o îmbunătățire ulterioară care îl va face perfect. Nu vă fie frică să priviți la iazul dumneavoastră și să vă imaginați schimbarea. Asta este ceea ce fac toți pasionații de crapi koi peste tot!